Iron – Hekuri / Special Kid

Iron – Hekuri / Special Kid

Hekuri është një mineral që luan një rol thelbësor në trup.

Është i nevojshëm për prodhimin e hemoglobinës (proteina e pranishme në qelizat e kuqe të gjakut që transportojnë oksigjenin në trup), mioglobinës (proteina e muskujve për ruajtjen e oksigjenit), enzimave të përfshira në frymëmarrje dhe sintezën e ADN-së.

Pjesa më e madhe e hekurit të trupit (70%) është në formë “hemike” (e lidhur me hemoglobinën), pjesa tjetër në të ashtuquajturën formë “jo hemike” (formë transporti dhe rezervë).

Për mirëqenien e eshtrave

  • Esencial për trupin
  • Merr pjesë në rritje dhe zhvillim
  • Sistemi nervor dhe funksionet psikologjike
  • Shije dredhëze
SKU: 1442.
Category: .

SI TË PËRDORET

Para moshës 5 vjeçare: merrni 5 ml (një lugë çaji) në ditë, në mëngjes.

Pas moshës 5 vjeçare: merrni 10 ml (përafërsisht një lugë gjelle) në ditë, në mëngjes.

Tundeni mirë para përdorimit.
Mund të merret ashtu siç është apo i holluar në ujë apo ndonjë lëng tjetër.

KUJDES GJATË PËRDORIMIT

Mos e tejkaloni dozën e rekomanduar ditore.
Mbajeni larg fëmijëve të vegjël.
Të përdoret paralelisht me një dietë të balancuar ushqimore dhe një mënyrë të shëndetshme jetese.
Mbajeni larg dritës, lagështisë apo temperaturës së lartë.

PAKETIMI

Shishe: 125 ml.

SHËNIME

Pa gluten.
Ky produkt është testuar dhe kontrolluar për të siguruar kualitet dhe siguri.
Ky produkt nuk është ilaç por është një suplement ushqimor me hekur.
Për shkak të natyrshmërisë së shurupeve dhe mungesës së ngjyruesit, ngjyra dhe aspekti i lëngut mund të dallojë.
Prodhim Francez.

PËRMBAJTJA

Për një dozë 10ml %RK
Hekur 14mg 100%
*Referenca konsumuese

 

Infromata shtesë mbi hekurin:

Ishte fillimi i shekullit të 20-të që kimisti francez Gabriel Bertrand kreu eksperimente që kanë treguar se hekuri, si dhe minerale të tjera, ishte i pranishëm në trup në sasi shumë të vogla, dhe që është thelbësor për shëndetin e njeriut.

Përdorimi i suplementeve të hekurit më vonë u zgjerua në luftën kundër mungesës së tij, veçanërisht te fëmijët në rritje.

STUDIME SHKENCORE & KËRKIM BIBLIOGRAFIK

Transporti dhe magazinimi

Shumica e vetive të hekurit janë të lidhura me vetinë e tij thelbësore që është të pranojë dhe më pas të humbasë një elektron nga gjendja ferrike e hekurit në gjendje të hekurit dhe në mënyrë reciproke.

Roli më i njohur i hekurit është transportimi i oksigjenit. Është hekuri i qelizave të kuqe të gjakut që kombinohet me oksigjenin në mushkëri ku përqendrimi është i lartë dhe e transporton atë në indet që kanë nevojë dhe ku përqendrimi është i ulët.

Bërthama e pigmentit të hemoglobinës, e cila përdoret për transportimin e oksigjenit në qelizat e kuqe të gjakut, përmban hekur: afërsisht 0.34% të peshës së hemoglobinës. Falë hekurit, qelizat e kuqe të gjakut mund të lidhin oksigjenin gjatë kalimit të gjakut në mushkëri dhe ta lëshojnë atë në indet që kanë nevojë për të.

Në trupin tonë, 60 deri në 70% e hekurit është e lidhur me hemoglobinën dhe mioglobinën.

Prodhimi i energjisë

Citokromet përmbajnë një atom hekuri i cili lejon kalimin në kaskadë nga hidrogjeni në oksigjen, i cili liron energji.

Mbrojtja imune

Hekuri është gjithashtu thelbësor për prodhimin e qelizave të bardha të gjakut nga palca e eshtrave, sepse ai hyn në përbërjen e enzimës për prodhimin e tyre.

Prandaj, hekuri është thelbësor për sistemin imunitar, qelizat e bardha të gjakut të të cilit janë një element jetik.

Anti-oksidant

Enzimat antioksiduese katalaza, peroksidaza dhe ferroksidaza luajnë një rol në mbrojtjen kundër radikaleve të lira, të cilat shkaktojnë ndryshimin e lipideve të membranave qelizore.